
 

YOUR LOGO HERE 

Texas 

 Speech and Language –Hearing  

Association 

 2025 M Street NW, Suite 800 
Washington, DC  20036 

 
Phone: (855) 330-TSHA 
Phone:  (202) 973-8742 
E-mail: staff@txsha.org 

FOR FURTHER INFORMATION regard-

ing licensed assistants in speech-

language pathology, please use the         

following contacts: 

 

TEXAS DEPARTMENT OF LICENSING 

AND REGULATIONS-SPEECH-

LANGUAGE  PATHOLOGY AND         

AUDIOLOGY 

PO Box 12057 

Austin, TX  78711 

https://www.tdlr.texas.gov/slpa/slpa 

 

 

TEXAS EDUCATION AGENCY 

1701 N. Congress Ave. 

Austin, TX  78701 

(512) 463-9734 

https://tea.texas.gov 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: 

 

Q: What are the requirements for being a 

licensed assistant in speech-language 

pathology? 

 

A: Administrative Rules; Subchapter F;  

Section 11.50 

https://www.tdlr.texas.gov/slpa/

slparules.htm#11155 

 Posses a baccalaureate degree with 

an emphasis in communicative     

sciences or disorders; 

 Have acquired at 24 semester credit 

hours in speech-language pathology 

and/or audiology with at least 18 hours 

in speech-language pathology, 3 

hours in language disorders,  and 3 

hours in speech disorders. 

 Have earned at least 25 hours of  

clinical observation 

 Have earned at least 25 hours of  

clinical assisting experience 

 Have a licensed supervisor. 

 

Q: Where do I apply for an assistant’s 

license? 

 

A: https://www.tdlr.texas.gov/slpa/slp-

assistant-apply.htm 

 

Q: How often must a licensed assistant 

be supervised? 

 

A:   Each supervisor must provide a     

minimum of 8 hours per calendar month of 

supervision.  At least 4 hours must be  

direct. 

 

 



Assistants and ARD Meetings    
                                                                                                                             

An assistant may represent special 
education and speech-language 
pathology at the ARD meetings with 
the following stipulations: 

 The assistant shall have written 
documentation of approval from 
the supervisor. 

 The assistant shall have 3 years of 
experience as an assistant in the 
school setting. 

 The assistant may attend, with 
written approval of the supervisor, 
a student’s annual review ARD if 
the assistant provides services to 
that student.. 

 A supervisor must attend an ARD 
meeting if the purpose of the 
meeting is to review an evaluation. 

 The assistant may present IEP 
goals and objectives that have 
been developed by the supervisor 
and reviewed with the parent by 
the supervisor. 

 The assistant shall discontinue 
participation in the ARD meeting 
and shall contact the supervisor 
when questions or changes arise 
regarding the IEP document. 

The assistant shall NOT: 

 Conduct evaluations, even under 
supervision, since this is a 
diagnostic and decision-making 
activity; 

 Interpret results of routine tests; 

 Interpret observations or data into 
diagnostic statements, clinical 
management strategies, or 
procedures; 

 Represent speech-language 
pathology at staff meetings or at 
admission, review, and dismissal 
(ARD) meetings except as 
specified in the next section; 

 Attend staff meetings or ARD 
meetings without the supervisor 
being present, except as 
specified in the next section; 

 Design a treatment program or 
individual education plan (IEP); 

 Determine case load selection; 

 Present written or oral reports of 
client, except as specified in the 
next section;  

 Refer a client to other 
professionals or other agencies;  

 Use any title that connotes the 
competency of a licensed SLP;  

 Practice as an assistant in 
speech-language pathology 
without a valid supervisory 
responsibility statement on file 
with the Texas Department of 
Licensing Regulations (TDLR) 

“Being a Licensed Assistant in Speech-
Language Pathology is extremely reward-
ing.  I am able to utilize my skills in ways 
that are meaning and helpful to others.” 

STATE BOARD OF EXAMINERS-
FOR SPEECH-LANGUAGE      

PATHOLOGY  AND AUDIOLOGY 
GUIDELINES 

 
The assistant shall: 

 use the title “Licensed         
Assistant in Speech-Language 
Pathology.” 

 
At the direction of the supervising 
Speech-Language Pathologist 
(SLP), and with appropriate     
training, the assistant shall 

 conduct or participate in 
speech, language, and/or  
hearing screening with the  
appropriate training; 

 implement the treatment pro-
gram or the Individual          
Education Plan designed by 
the licensed speech-language 
pathologist; 

 provide carry-over activities 
that are the therapeutically  
designed transfer of a newly 
acquired communication ability 
to other contexts and            
situations; 

 collect data; 

 administer routine tests, if     
assistant has been trained and 
the assessments are          
conducted under the direction 
of the supervisor; 

 maintain clinical records; 

 prepare clinical materials; and 

 participate with the licensed 
SLP in research projects, staff 
development, public relations 
programs, or similar activities 
as designated and supervised 
by the licensed SLP. 


